Étteremnyitás feltételei hazánkban

HU EN

Étteremnyitás feltételei: miket kell beszerezned a nyitás előtt?

Egy étterem megnyitása és üzemeltetése izgalmas folyamat, amelyre sokan vállalkoznak ma hazánkban is. A tervezés, a design és az étlap megálmodása azonban csak a folyamat vége, hiszen előtte számos szabályozásnak és engedélynek is meg kell feleltetni az éttermet a hivatalos nyitásig.
Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és feltételeket egy étterem nyitása előtt! 
 
Étteremnyitás feltételei

A cégalapítás és egy étterem adóügyei

Mint minden vállalkozás esetében, egy étterem megnyitásakor is elengedhetetlen lépés a cég bejegyzése Magyarországon. Ez magában foglalja a vállalkozás adószámának megszerzését és az adózási kötelezettségek teljesítését egyaránt! 
Egy jó könyvelő az étterem számára elengedhetetlen, így érdemes már a cégalapítás előtt tájékozódnod erről. 
 

Építészeti és tűzvédelmi előírások

Az étterem épületének számos tényezőnek kell megfelelni az engedélyeztetés előtt: ide tartoznak azok az építészeti előírások, amelyek főként a vendégek és az ott dolgozók biztonságát szolgálják, és a tűzvédelmi előírások egyaránt. 
 

Engedélyek, szabályok, előírások

Hazánkban egy egyszerűbb üzlet megnyitásához is számos engedélyt szükséges megszerezni, az étteremnyitás pedig még ennél is bonyolultabb – hiszen élelmiszerfeldolgozás és kiszolgálás is történik.

Ennek megfelelően a működési engedély mellett figyelned szükséges az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásokra is, amely magában foglalja többek között az épületben található víz bevizsgálását is vízmintavétel útján, valamint tűzvédelmi és környezetvédelmi engedélyekre is szükséged lesz. 
 

Alkoholtartalmú italok kiszolgálásához szükséges engedély

A legtöbb étterem – ha nem mind – alkoholt is szolgál fel. Kevesen tudják csak azonban, hogy ehhez külön engedély is szükségeltetik! 
 

Környezetvédelmi előírások éttermek esetében

Számos olyan előírásnak is meg kell feleltetnünk az éttermet, amely a környezetvédelmet támogatja. Ennek értelmében az energiahatékonyságra és a hulladékkezelésre kell nagyobb hangsúlyt fordítanod az étterem tervezésekor. 


Hazánkban egy étterem megnyitása tehát komplex folyamat, amelynél rengeteg előírásnak szükséges megfelelni. Amennyiben még nem vagy jártas az ilyen jellegű ügyintézésben, célszerű lehet szakértői tanácsadást kérni erre vonatkozóan – és mindenképp jó ötlet a helyi hatóságokkal együtt működni, akik iránymutatást adhatnak arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen vizsgálatokra, engedélyekre lesz szükséges. 

 

Étterem online marketing hírek

Válogass a legfrisseb hírek és újdonságok közül, építsd fel éttermed, bárod, kávézód
vagy bármilyen típusú vendéglátóegységed online marketingjét!

További bejegyzések