Ételek az egészséges fogakhoz: ezt edd, ha szép mosolyt akarsz!

HU EN

Ételek az egészséges fogakhoz: ezt edd, ha szép mosolyt akarsz!

Köztudott, hogy a cukros finomságok, cukros, szénsavas üdítők rosszat tesznek a fogakkal. De tudtad, hogy vannak olyan ételek, amelyek megakadályozzák a fogszuvasodást? Bizonyos élelmiszerek vagy segítenek a gyengült zománc helyreállításában, vagy olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint a fehérje, amelyek segíthetnek megerősíteni azt, mielőtt elkopnak. Egyes ételek jobbak, mint mások, ha a szuvasodás elleni küzdelemről van szó, de a fogak érdekében győződj meg arról, hogy étrended az alábbiak egy részét tartalmazza!

Ételek az egészséges fogakhoz

1. Zöldségek és gyümölcsök

Napi egy alma az orvost távol tarthatja, ez magában foglalja a fogorvost is. A ropogós gyümölcsök és zöldségek csak néhány olyan élelmiszer, amelyek megakadályozzák a fogszuvasodást, a magas rosttartalom miatt, amely serkenti a nyál termelődését a szájban. Ezért a sárgarépa-, zeller- vagy almaszeletek tökéletesek erre a célra. Az American Dental Association (ADA) szerint annak ellenére, hogy egyes gyümölcsökben, például az almában magas a cukortartalom, a rost és a víz mennyisége elég magas ahhoz, hogy kiegyensúlyozza a cukor hatását, és többet tegyen jót, mint kárt a szájában.

 

2. Sajt és tejtermékek

A sajt nem tartalmaz sok cukrot, de tartalmaz fehérjét és kalciumot – mindkettő fontos a zománc erőssége és egészsége szempontjából. Bónuszként a Journal of General Dentistry nemrégiben megállapította, hogy a sajtfogyasztás aktívan védi a fogakat a fogszuvasodástól. Egy vizsgálat azon résztvevői, akik három percig sajtot rágtak, azt tapasztalták, hogy szájuk pH-értéke 30 perc alatt megemelkedett. Az alacsony pH magasabb savasságot jelez, és általában 5,5 alatt csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. A magasabb pH -érték alacsonyabb bomlási kockázatot jelent. Természetesen a sajt nem az egyetlen tejtermék, amely jót tesz a fogaknak. A sajthoz hasonló rokonához hasonlóan a tej klasszikus kalciumforrás, amely segíthet a fogak remineralizálásában és a szuvasodás minimalizálásában.

 

3. Tenger gyümölcsei

A hal, a homár és a kagyló jó hatással lehet a fogakra, két okból is. Először is, általában kiváló sovány fehérjeforrást jelentenek, amely segít megőrizni fogai egészségét és erősségét általában. Másodszor, a legtöbb tenger gyümölcsei fluoridot tartalmaznak. Ez a fluorid ugyanúgy segíthet csökkenteni a fogszuvasodás kockázatát.

 

 

4. Diófélék és egyéb fehérjeforrások

Ha nem rajong a tenger gyümölcseiért, vagy allergia miatt nem tudja megenni, akkor biztos lehet benne, hogy számos olyan élelmiszer található, amely fehérjét tartalmaz, amely nagyjából ugyanúgy segíti a fogakat. A dió jó mennyiségű fehérjét, valamint kalciumot és foszfort tartalmaz, amelyek erősítik a fogzománcot. Mivel a dió ropogós, egy maréknyi fogyasztása serkenti a nyáltermelést is, ami tovább csökkentheti a fogszuvasodás kockázatát. A csirke, a tojás és más sovány húsok nagyszerűek a fogak számára a saját fehérjéknek köszönhetően.

 

További kérdés esetén forduljon a PureDental szakértő csapatához a fogszuvasodás kezelésével kapcsolatban.  
 

Étterem online marketing hírek

Válogass a legfrisseb hírek és újdonságok közül, építsd fel éttermed, bárod, kávézód
vagy bármilyen típusú vendéglátóegységed online marketingjét!

További bejegyzések