Ételek az egészséges fogakhoz: ezt edd, ha szép mosolyt akarsz!
1. Zöldségek és gyümölcsök
Napi egy alma az orvost távol tarthatja, ez magában foglalja a fogorvost is. A ropogós gyümölcsök és zöldségek csak néhány olyan élelmiszer, amelyek megakadályozzák a fogszuvasodást, a magas rosttartalom miatt, amely serkenti a nyál termelődését a szájban. Ezért a sárgarépa-, zeller- vagy almaszeletek tökéletesek erre a célra. Az American Dental Association (ADA) szerint annak ellenére, hogy egyes gyümölcsökben, például az almában magas a cukortartalom, a rost és a víz mennyisége elég magas ahhoz, hogy kiegyensúlyozza a cukor hatását, és többet tegyen jót, mint kárt a szájában.
2. Sajt és tejtermékek
A sajt nem tartalmaz sok cukrot, de tartalmaz fehérjét és kalciumot – mindkettő fontos a zománc erőssége és egészsége szempontjából. Bónuszként a Journal of General Dentistry nemrégiben megállapította, hogy a sajtfogyasztás aktívan védi a fogakat a fogszuvasodástól. Egy vizsgálat azon résztvevői, akik három percig sajtot rágtak, azt tapasztalták, hogy szájuk pH-értéke 30 perc alatt megemelkedett. Az alacsony pH magasabb savasságot jelez, és általában 5,5 alatt csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. A magasabb pH -érték alacsonyabb bomlási kockázatot jelent. Természetesen a sajt nem az egyetlen tejtermék, amely jót tesz a fogaknak. A sajthoz hasonló rokonához hasonlóan a tej klasszikus kalciumforrás, amely segíthet a fogak remineralizálásában és a szuvasodás minimalizálásában.
3. Tenger gyümölcsei
A hal, a homár és a kagyló jó hatással lehet a fogakra, két okból is. Először is, általában kiváló sovány fehérjeforrást jelentenek, amely segít megőrizni fogai egészségét és erősségét általában. Másodszor, a legtöbb tenger gyümölcsei fluoridot tartalmaznak. Ez a fluorid ugyanúgy segíthet csökkenteni a fogszuvasodás kockázatát.
4. Diófélék és egyéb fehérjeforrások
Ha nem rajong a tenger gyümölcseiért, vagy allergia miatt nem tudja megenni, akkor biztos lehet benne, hogy számos olyan élelmiszer található, amely fehérjét tartalmaz, amely nagyjából ugyanúgy segíti a fogakat. A dió jó mennyiségű fehérjét, valamint kalciumot és foszfort tartalmaz, amelyek erősítik a fogzománcot. Mivel a dió ropogós, egy maréknyi fogyasztása serkenti a nyáltermelést is, ami tovább csökkentheti a fogszuvasodás kockázatát. A csirke, a tojás és más sovány húsok nagyszerűek a fogak számára a saját fehérjéknek köszönhetően.
További kérdés esetén forduljon a PureDental szakértő csapatához a fogszuvasodás kezelésével kapcsolatban.